Lex Scholten

Lex is van oorsprong natuurkundige, in 1988 gepromoveerd in de elementaire deeltjesfysica – de tak van natuurkunde die zich bezighoudt met materie en krachten op de allerkleinste schaal.

Na deze periode van wetenschappelijke verdieping raakte hij gefascineerd door de opkomende bedrijfstak van professionele software ontwikkeling. Hij heeft een aantal jaren gewerkt aan de ontwikkeling van wetenschappelijke toepassingen en bewoog zich daarbij voortdurend op het grensvlak tussen business en IT, tussen gebruikers en IT-ers. Gaandeweg verschoof zijn focus naar begeleiding van organisaties bij het verbeteren van hun bedrijfsproces, met name met behulp van geautomatiseerde ondersteuning.

Vanaf 2005 houdt hij zich bezig met het professionaliseren van de regie op Informatievoorziening en is hij betrokken bij de ontwikkelingen van de procesframeworks ASL en BiSL, waar hij ook trainingen en workshops in verzorgt. Lex is overtuigd dat het draait in dit soort trajecten vooral om communicatie – enerzijds tussen de betrokkenen bij de primaire bedrijfsprocessen en de applicatiebeheerprocessen, anderzijds tussen de operationele en de richtinggevende echelons in de organisatie. Die communicatie gaat lang niet altijd vanzelf – het wederzijds inzicht in de bedrijfsbelangen en de mogelijkheden die inzet van Informatie Technologie biedt is een kritische succesfactor om de communicatie effectief te laten verlopen.