BiSL, theorie en praktijk

Ik hoor nogal eens wat gezucht en gesteun over het BiSL boek. Het framework-boek is voor veel mensen vrij droog. Het bevat veel rijtjes en lastige schema’s en vertelt eigenlijk niet wat je moet doen en waar je moet beginnen.

Mijn reactie is dan: dat is logisch en goed, want het framework laat zien wat je moet doen en niet hoe je dat moet doen. Het hoe is ook erg situationeel: het hangt af van de organisatie, van de interne procesgang en verdeling van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Het hoe is binnen een kleine gemeente anders dan in een grote gemeente en daar is het weer anders dan bij een bank of verzekeraar.

Nu zijn er wel artikelen en boeken die je helpen met het hoe: daarin worden aanpakken beschreven. We hebben er een aantal op onze website. En het hoe kun je afleiden uit voorbeelden van anderen: de best practices, zoals de ASL BiSL Foundation deze bijvoorbeeld levert. Maar verder zul je dat als organisatie vooral zelf moeten bepalen, door het wat te vertalen naar je eigen situatie. Daarnaast spelen bij het hoe nog de vragen: hoe goed doen we het en hoe goed willen we het doen?

Daarmee komen we op het onderwerp kwaliteit en situationele aanpak. Grofweg zijn er drie opties om voor uw situatie de huidige en gewenste kwaliteit te bepalen: een uitgebreid onderzoek, een quickscan en een zelfevaluatie. Het zal duidelijk zijn dat The Lifecycle Company u met alle drie kan helpen. Voor de Functioneel Beheer scan en de zelfevaluatie zie onze factsheets.